VI KAN GÖRA SKILLNAD

VI KAN GÖRA SKILLNAD

Miljö & Hälsa

Varje dag utsätts vi för tiotusentals kemikalier som överhuvudtaget inte fanns för några årtionden sedan. Det finns inte någon plats på jorden idag, eller någon levande människa, som är opåverkad av kemikalier. Vi behöver tänka på vår miljö nu! Genom att göra bra val styr du industrins produktion och hjälper till att skona miljön och skapa ett hållbart samhälle. Vi kan göra skillnad!

KOM IHÅG ATT ALLT DU SÄTTER I HÅR OCH HÅRBOTTEN GÅR RAKT IN I KROPPEN!

Skönhet till vilket pris?

High-Tech eller naturkosmetik? Vad är egentligen bäst för din hud och miljön? ”Skönhet till vilket pris” är en bok som innehåller analyser och jämförelser mellan traditionella produkter och naturkosmetik. Omfattande INCI-lexikon beskriver vanligaste förekommande råvaror i kosmetik. En given uppslagsbok för alla som använder sig av naturkosmetik. Finns på salongen om du vill slå upp något du undrar över, eller att köpa här:

https://naturkosmos.se

Oschyst styling

Många kanske inte tänker på att stylingprodukter faktiskt kommer i kontakt med huden. Gelé och spray når hårbotten och annat (vax tex) smetas in med fingrarna. Många är eller blir allergiska mot konstgjorda ämnen i make-up, hud- och hårvård utan att reflektera över det eftersom det visar sig som tex astma eller matallergier. 

Tillverkarna skapar väldigt många behov genom nya produkter. Tänk så här: först tvättar vi håret med ett lite för ”starkt” schampo med för högt ph-värde och ”god” doft = mycket parfym (allergent), sedan behöver vi balsam för att håret ska kunna redas ut. Av balsam blir håret tungt och vi behöver mousse, spray eller gel. Vi har ju oftast idag också redan utsatt hår och hårbotten för kemisk färg eller permanent. Nu börjar det bli mycket! Välj med omsorg!

UNDVIK MJÄLLSCHAMPO!

De flesta mjällschampon innehåller ett ämne, zinkpyrition, som är extremt giftigt för vattenlevande organismer. Detta ämne finns också i vissa båtbottenfärger men är så miljö- och hälsofarligt att Kemikalieinspektionen förbjudit det i båtbottenfärger för konsumentbruk.

Under 2003 användes minst 10 ton zinkpyrition i mjällschampo och 2,4 ton i båtbottenfärger.

Det räcker med 0,0026 mg zinkpyrition per liter vatten för att hälften av alla fiskar ska dö inom fyra dygn.

En dos för hårtvätt, ca.10 ml, med marknadens vanligaste mjällschampo, innehåller ca 88 mg zinkpyrition.

Av 4 878 000 liter schampo som såldes i dagligvaruhandeln under 2003 bestod 1 055 000 liter av marknadens vanligaste mjällschampo.

Enligt Jan Faergemann, prof. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har 15-20 % av Svenska befolkningen mjäll. Är detta korrekt innebär det att mjällschampo ofta används i onödan.

Allergi – välj med omsorg och aktivt!

Det är en djungel det där med vad man ska undvika och hur ska man välja rätt?! Men det finns alternativ…fråga din ekofrisör som kan guida dig bland snåren!

Kontaktuppgifter

Kom och trivs hos mig!

Fritt wifi

Kaffe & te

tidningar & magasin

Ekolyx

© Copyright Carpe Naturam

© Copyright Carpe Naturam