Många ekologiska och naturliga produkter är certifierade enligt olika organ. Andra är det inte. Bra ekologisk hårvård måste inte vara certifierad. Det är en väldigt dyr procedur och gör att produkterna i sin tur blir väldigt dyra för konsument. Väletablerade märken väljer oftare att certifiera sina produkter vilket ger oss som konsumenter en bra vägledning men innebär inte att ocertifierade produkter är sämre!
Ecocert är en fransk tredjepartscertifiering för hållbar utveckling som fokuserar på ekologisk produktion. Den har två nivåer med olika innebörd:
Naturlig kosmetik: Kräver att minst 50% av det totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung och 5% av det måste vara ekologiskt. Tillsatt vatten räknas som naturligt.
Naturlig, ekologisk kosmetik: Kräver att minst 95% av totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung. 10% av det måste vara ekologiskt. Tillåter 5% syntetiska. Tillsatt vatten räknas som naturligt.
En del gröna skönhetsföretag väljer att inte certifiera enligt ECOCERT eftersom de anser att certifieringen inte är tillräckligt sträng.
Ska innehålla minst 95% ekologiska ingredienser.
– Inga syntetiska ämnen får förekomma i någon del av produceringsledet.
– Anses vara den hårdaste certifieringen.
Soil Association är den största märkningen för ekologiska varor i Storbritannien. Nivåerna för Storbritanniens, EU:s och internationella ekologiska regelverk måste uppnås. Har två olika nivåer med olika innebörd:
Ekologisk: Här krävs att minst 95 % av ingredienserna (förutom vatten) ska vara ekologiskt.
Tillverkad med ekologiska ingredienser: Här krävs att minst 70 % av ingredienserna (förutom vatten) är ekologiskt. Här skrivs procenthalten ut av ekologiskt.
Ska innehålla ekologisk råvara om sådan finns av ingrediensen.
– Alla ingredienser ska vara av naturen nedbrytbara och inga fossila ingredienser såsom petroleum får användas.
– Alla ingredienser måste vara deklarerade i innehållsförteckningen, även de som bara ingått i tillverkningsprocessen.
– Förpackningar och tillverkning måste vara miljövänligt.
USDA drivs av amerikanska jordbruksverket. Certifierar ekologiska livsmedel och kosmetik. Har tre olika nivåer. Varav två av dem får bära USDA logon:
100 % Organic: Vilket betyder som det låter, att 100% av innehållet är ekologiskt (vatten och koksalt uteslutet).
-Organic 95%: Här krävs att 95% av innehållet är ekologiskt (vatten och koksalt uteslutet). De sista 5% får endast bestå av ämnen som finns på listan över godkända ämnen.
-Made With Organic Ingredients: Här krävs att minst 70% av innehållet är ekologiska ingredienser, tre av dem måste listas på förpackningen. Resterande 30% måste finnas med på listan över godkända ingredienser. Dessa produkter får bära certifieringslogga men inte USDA Organic logon.
Tillverkare som tilldelas BDIHs märke ”Certifiera naturkosmetik” använder naturliga råvaror i sina produkter. Detta kan vara vegetabiliska oljor, fetter och vaxer, örtextrakt, eteriska oljor och aromatiska ingredienser från kontrollerad ekologisk odling eller kontrollerade ekologiska vilda uppsamlingar. Förutom de noggrant utvalda råvarorna, spelar den ekologiska aspekten en viktig roll.
NaTrue är ett fristående europeiskt certifieringsorgan med mål att skapa en internationell standard. NaTrue arbetar för att öka medvetenheten om värdet av naturliga ingredienser för konsumenten och miljön. NaTrue är den certifieringen som förutom att den inte är vinstdrivande, är en av de i särklass strängaste certifieringar som i dag finns att använda för naturlig hudvård. Det är en helt transparent certifiering som har tydliga krav på vilka ingredienser som är godkända och inte godkända, likaså vilka processer och utvinningssätt som är godkända.
© Copyright Carpe Naturam
© Copyright Carpe Naturam