Allergi

- ämnen att undvika!

Allergier

- ämnen att undvika!

Allergi - ämnen att undvika!

Det är inte lätt att veta vad man bör och inte bör använda när det gäller hud- och hårvårdsprodukter. Vad är naturligt och vad är onaturligt? Vad är giftigt och vad anses hormonstörande? Här följer olika checklistor där du kan kolla upp produktinnehållet i ditt badrumsskåp.

Ämnen i vanlig/kemisk hårfärg 

 I traditionell hårfärg finns det nästan alltid mellan 4 och 10 olika problematiska/ skadliga ämnen som också är mycket allergiframkallande. Checka din färgförpackning med denna lilla lista av skadliga ämnen. Mer grundlig koll får du med listorna nedan.

      Resorcinol i namnet

      PPD = P-phenylenediamine, Paraphenylenediamine

      Toluen-2,5-diamin, Toluen-2,5-diamin sulphat

      Thioglycolic acid, Thioglycolate 

      ’Amino’ och ’phenol’ i namnet

      Formaldehyd

      Imidiazolidinyl urea

      Diazolidinyl urea

      Hydroquinone

      1-naphol

Fler ämnen att undvika

(metyl- och propyl- )Är ett vanligt ämne som främst används i kosmetiska produkter, men även i livsmedel, för att konservera. Finns upptagna på EU:s lista över misstänkt hormonstörande ämnen i kosmetik.

Mineral oil, medicinsk vitolja, oleum petroleum, paraffin, paraffinum liquidum, paraffinolja, oleum vaselini, petrolatum, propylen glykol, triethanolamin, diethanolamin, vit mineralolja, vaselin, polybutene, ozokerit,butylenglykol.

Dessa oljor utvinns ur råolja, dvs samma sorts olja som villaolja, plaster, bensin, fotogen, aceton och gasol utvinns ur. Oljorna använd för att de är lätta att få tag i och framför allt för att de är billiga. De tillför inte huden några vitaminer eller liknande utan skapar istället smörjberoende och täpper till porerna, dvs huden kan inte andas. Kan ge eksem och oljeacne. Vaselin tex har ett Ph-värde närmare 10 på skalan. Ett Ph-värde över 10 är klassat som direkt farligt vid hudkontakt.

Propylen glykol är en biogas från gasol. Diethanolamin / Triethanolamin reagerar med vatten i kroppen och kan bilda ämnen som levern inte kan bryta ner, förekommer ofta i kortisonkrämer. Det finns även en studie där man funnit ett samband mellan ledgångsreumatism och paraffinolja. (Sandra Kleinaus forskningsrapport, Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity. 1993)

Vanlig tensid (lödderämne), smutslösande verkan, sänker ytspänningen, avfettande. Vanlig i tandkräm, varför man bör undvika att svälja den. Denna tensid är nämligen starkt frätande på tarmens slemhinnor. Kan även förekomma i schampon och duschkrämer men är där vanligare i en något mildare variant kallad Natrium /Sodium Laureth Sulfate. 

Lauryl Sulfate tar bort hudens skyddsbarriär/ immunförsvar och det tar ca fyra timmar för huden att bygga upp det igen. De tränger sig in under fjällskikten på hårstrået, vilket omöjliggör hårstråna från att sluta sig och torkar därmed ut håret inifrån. Håravfall och hormonella störningar kan kopplas till användande av sulfater, på grund av att sulfaterna absorberas i kroppen genom huden. 

En ännu mildare variant heter MIPA Laureth Sulfate och är den som helst bör finnas i duschkrämer och liknande…(om alls!)

Silikoner är vanligast förekommande i balsam men tillsätts även i en del schampon.  De används för att håret ska kännas lent, men till förödande konsekvenser. Många silikoner är inte vattenlösliga vilket gör att de är oerhört svåra att tvätta bort och även svåra för naturen att bryta ned. Silikonerna lägger sig som en tunn hinna runt hårstrået och täpper till hårsäckarna. Håret får då ingen näring och man kväver det långsamt. Resultatet blir ett hår utan lyster som gärna lägger sig platt och livlöst.

Tre vanligt förekommande silikoner betecknas i innehållsförteckningen som Cyclomethicone, Dimethicone och Cyclopentasiloxane.

PEG finns i flertalet kosmetik- och hygienprodukter så som hårfärg, schampon, balsam, hudkrämer och smink. Det tillsätts som lösningsmedel, bindemedel, emulgeringsmedel och konsistensgivare. Det som gör att innehållandet av PEG i kosmetik- och hygienprodukter ifrågasätts är bland annat att vid framställningen kan cancerframkallande 1,4 Dioxan bildas. PEG oxiderar även lätt varvid formaldehyd kan bildas. Formaldehyd är giftigt vid hudkontakt, inandning och förtäring samt kan vara allergi- och cancerframkallande. Därutöver är det inte heller helt klart hur dessa ämnen påverkar miljön.

Används i deodoranter. Svetthämmande effekt, täpper till svettporerna, kan störa viktiga lymfkärl i armhålan, hudirriterande. Kan i stora mängder ge benskörhet och nervskador. Bör undvikas av gravida och ammande kvinnor. Miljöfarligt.

Vanligt förekommande i tandkräm. Antibakteriellt, klassat som extremt giftigt av kemikalienämnden och akut dödligt för vattenlevande organismer.

Vanligt förekommande i tandkräm. Antibakteriellt, klassat som extremt giftigt av kemikalienämnden och akut dödligt för vattenlevande organismer.

Kan framkalla hudallergier. Giftigt och cancerframkallande. Svårnedbrytbart i naturen.

Är klassad av kemikalie-inspektionen som giftig vid hudkontakt, inandning och förtäring samt allergi- och cancerframkallande. Detta ämne kan finnas i Imidazolidinyl urea, 2- Bromo- 2nitropropan- 1,3 diol samt i Tetrasodium EDTA.

Då vet man inte var olja kommer ifrån. Kan vara återvunnet matfett etc. Du vill att det ska stå specificerad olja tex ”olea europea” (olivolja).

Ännu fler ämnen att undvika!  

Här följer en utförligare lista med hälsoskadliga ämnen som generellt kan indelas i följande kategorier:

Carcinogener (cancerframkallande ämnen)

Nedanstående lista omtalar de vanligaste carcinogenerna i hygienprodukter. Konserveringsämnen såsom parabener är medtagna därför att de har återfunnits i bröstväv hos cancerdrabbade kvinnor. En del av ämnena är dessutom allergiframkallande. De omtalade ämnena är indelade i olika kategorier enligt följande:

1 direkta carcinogener
2 kontaminanter – dolda carcinogener som förorenar andra kemikalier
3 nitrosamine precursors (bildar nitrosaminer i reaktion med andra kemikalier)
4 formaldehyd precursor (reagerar med andra kemikalier och frisätter formaldehyd)
5 hormonstörande ämnen 

Enligt lagen skall alla produkter vara deklarerade med INCI (international list of ingredients). 

2-bromo-2 nitropropane-1,2 diol

4

2-bromo-2 nitropropane-1,3 diol

3

Benzophenone-3

5

Benzyl acetate

1

BHA (butyl hydroxyanisole)

1, 5

BHT(butyl hydroxytoluen)

1

Bromonitrodioxane

3

Butyl benzylphtalate

1, 5

Butylmethoxydibenzoylmethane (B-MDM) 

5

Crystalline silica

1

Cocoamide DEA

1, 2, 3

DEA/MEA/acetame

3

DEA-sodium lauryl sulfate

3

Diaminophenol

1

Diazolidinyl urea    

4

Dibutyl phthalate

5

Diethanolamine (DEA)

1, 3

Diethyl phthalate

5

Diocyl adipate

1

DMDM-hydantoin 

4

Ethylhexyl methoxycinnamate

1

Formaldehyd

1

Glutaral 

1

Homosalate (HMS)  

5

Hydroquinone

1

Imidazolidinyl urea

4

Lanolin (kan innehålla DDP och liknande pesticider)

2

Lauramide condensates

1, 2, 3

Methenamine

3, 4

Methyl-benzylidene camphor (4-MBC)  

5

Methylchloroisothiazolione

1

Methylene chloride 

1

Methylisothiazolione

1

Morpholine

3

Nitrophenylenediamine

1

Nonoxynol 2 

2

Octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA)

5

Octylmethoxycinnamate (OMC)

5

Oleamide condensates

3

Oleths

2

Padimate-O  

3

PEG(polyetylenglycol) 

1

Phenyl-p-phenylenediamine 

1

Polyoxymethylene urea (innehåller formaldehyd)

2

Polysorbater 

2

Polyvinyl acetate (kan innehålla arsenik och bly)

2

P-phenylenediamine 1  (efter oxidering)

1

Pyroglutamic acid 3 

3

Quaternium-15 (kan innehålla arsenik och bly)

2, 4

Quaterniums (kan innehålla arsenik och bly)

2

Resorcinol  

5

Saccharine  

1

Sodium hydroxymethylglycinate  

4

Talc

1

TEA-sodium lauryl sulfate 3

3

Tjärfärgämnen (azo-färgämnen) (kan innehålla arsenik och bly) se lista under tabellen

1, 2

Triethanolamine (TEA)

3

”Tjärfärgämnen”: Kemiska cancerframkallande färgämnen som t ex azo-färgämnen var tidigare förbjudna i Sverige, men med EUs nya kemikaliedirektiv var Sverige tvungen att åter tillåta användningen av dessa.


CI 12085, 45410, 45370, 45380, 45430, 73360 (halogenorganiska förbindelser)
CI 11680, 11920, 15800, 16230, 17200, 18050 (frånspaltar anillin)
CI 19140 = tartrazin (det i särklass mest allergiframkallande färgämnet)

Allergiframkallande ämnen

Färgämnen: se 3 rader upp under Carcinogener

Konservering: Konserveringsämnen markerade med * frånspaltar ämnet formaldehyd, som också kan vara allergiframkallande och dessutom misstänks vara cancerframkallande. Om du redan är allergisk mot formaldehyd kommer du också att reagera på även minimala mängder av ämnet och bör därför undvika produkter med de *markerade konserveringsämnena.

Ofta använda konserveringsämnen:


Benzoic Acid
Benzylhemiformal *
2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol *
2-Brom-2-nitro-1,3-diol
5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane *
Cetrimonium Bromide
Diazolidinyl Urea *
DMDM Hydantoin *
Formaldehyde *
Imidazolidinyl Urea *
Iodopropynyl Butylcarbamate
Methenamine *
Methylchloroisothiazolinone/
methylisothiazolinone
Methyldibromo Glutaronitril
Parabener (tex butyl-, isobutyl-, ethyl-, propyl-,methyl-, isopropyl-)
Paraformaldehyd *
Phenoxyethanol
Quaternium-15 *
Sodium hydroxymethylglycinate *
Triclosan
Zinc Pyrithione (aktivt ämne i mjällschampo)
Polyacrylamid och andra acrylater (akrylamider) finns i bla nagellack och kan ge kontaktallergi – kan vara neurotoxiskt.

Parfym: denna grupp innehåller mer än 5000 olika ämnen och har satts i samband med födelsedefekter, astma, andningsproblem, förgiftning av centrala nervsystemet, humörsvängningar, depression, hudirritation, huvudvärk m.m. Följande 26 parfymämnen skall från mars 2005 vara deklarerade på kosmetiska produkter. Ämnena har utvalts pga allergirisk. Det har inte tagits hänsyn till om ämnena är naturliga (eteriska oljor) eller om de är syntetiska. En hel del naturkosmetika innehåller eteriska oljor och det finns ingen tillgänglig information om huruvida kroppen reagerar olika på eteriska oljor och syntetiska doftämnen eller inte. De ämnen som oftast finns i ”naturmedel” är understrukna.

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl Cinnamal
Amylcinnamyl Alcohol
Anise Alcohol
Benzyl Alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl Cinnamate
Benzyl Salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral 
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract

Farnesol
Geraniol
Hexyl Cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-Octynoate

Andra problematiska doftämnen är polycykliska myskförbindelser som lagras i fettväv

Hormonstörande ämnen

BHA (butyl hydroxyanisole)

Parabener: också kända som hydroxyl (benzol)-syror, är en grupp mycket vanliga konserveringsämnen, som tas upp genom huden och beter sig som konstgjort östrogen. Parabener har återfunnits i bröstcancerceller. Ethylparaben och methylparaben anses vara mindre skadliga än de andra parabenerna.
tex:
– butylparaben
– isobutylparaben
– propylparaben
– isopropylparaben
– methylparaben
– ethylparaben
– andra -parabener
– phenoxyethanol
– m.fl.

Ftalater: används som mjukgörare och finns i nagellack, parfym, och hårspray.

Miljöskadliga ämnen & Annat:


Aluminium (egentligen aluminiumjoner) är bakteriedödande och svetthämmande. Det är miljöskadligt och misstänks vara neurotoxiskt.

BHT (butyl hydroxytoluen)


Drivgas: propan, butan och dimethylether (DME).

Mineraloljor: används som basingrediens i flertalet märkesvaror och är billiga spillprodukter från bensin. Oljorna ger en omedelbar men tillfällig lindring, täpper till porerna och förhindrar huden att andas. De är dessutom svåra att bryta ner. Exemplen: paraffin (paraffinum liquidum), propylenglycol (neurotoxisk kemikalie som användas i bromsvätska och frostvätska – det bromsar cellväxt och ger lever- och njurskador), petrolatum, vaselin mm.

Tetrasodium EDTA (och disodium EDTA): är svåra att bryta ner.

Tvättaktiva ämnen: också kallade tensider kan ha varierande miljö- och hudvänlighet. En tensid bör av miljöhänsyn vara gjord av vegetabilisk olja och naturligtvis vara så lite hudirriterande och allergiframkallande som möjligt. De allra flesta schampon innehåller Sodium Laureth Sulfat (SLES) som också kan döljas under namnet ”förtvålad kokosolja”. Det finns uppgifter om att användning av SLES kan resultera i bl.a. hårförlust och njurskador samt ackumuleras i hjärnan, levern, hjärtat och njurarna och även hämma ögonutvecklingen hos barn . Det kan vara svårt att veta om det är en rejäl risk, men man kan för säkerhets skull välja mildare alternativ såsom Ammonium Lauryl Sulfate (den mildaste), eller MIPA Laureth Sulfate.

Toluen : lösningsmedel i nagellack, giftigt att inandas.

Triclosan (bakteriedödande): skapar antibiotikaresistens

Andra ämnen att undvika: Disodium Cocoamphodiacetate, Formic Acid (myrsyra), Karboximetylcellulosa, 4,4-diaminostilben-2,2-disulfonsyra samt optiska vitmedel och färgämnen

Kontaktuppgifter

Kom och trivs hos mig!

Fritt wifi

Kaffe & te

tidningar & magasin

Ekolyx

© Copyright Carpe Naturam

© Copyright Carpe Naturam